top of page
  • Instagram
  • Facebook
  • Youtube
  • X
  • TikTok
logo jk9

AKO VYBRAŤ SPRÁVNY POSTROJ PRE PSA?

Updated: Jul 4

V rokoch 2015 až 2023 bolo v oblasti vybavenia pre psov uvedené na trh nespočetné množstvo nových značiek. Takáto explózia v zásade znamená, že majitelia psov si môžu vybrať správneho psa z väčšieho výberu s väčšou bezpečnosťou. Dá sa však povedať, že bežný spotrebiteľ v hľadáčiku marketingových kampaní má dnes pri nákupe psieho vybavenia oveľa ťažšiu pozíciu ako pred 10 rokmi. Keďže sa postroj pre psov stal jedným z popredných zariadení moderného chovu psov, nachádza sa tu aj najväčšia informačná kavalkáda.


Psi na prechádzke v postrojoch IDC POWER.

Postroj pre psa je zariadenie pozostávajúce čiastočne z popruhov, ktoré obopínajú kmeň psa. Slúži na vedenie, držanie, zdvíhanie alebo využitie ťažnej sily psa. Chráni krk a poskytuje voľné dýchanie pri každodenných prechádzkach. (Wikipedia)

Čo sa týka dizajnu, hmotnosti a materiálu postrojov pre psov, neexistujú žiadne vedecké materiály, ktoré by vylučovali alebo podporovali nejaký centrálny smer. Pri výbere správneho postroja sa oplatí používať zdravý rozum a logiku. V tomto článku Vám poradíme, ako si vybrať postroj pre psa.


Na základe čoho by sme si dnes mali vybrať postroj pre psa?

Objemy predaja a hodnotenia, ktoré sa dajú ľahko sledovať na jednotlivých stránkach, môžu byť zavádzajúce. Efektívna a dobre financovaná marketingová práca je dnes často zameraná na zavádzanie zákazníkov. V mnohých prípadoch kampane na sociálnych sieťach hlásajú nepravdy, tvrdenia, ktoré sú v rozpore so zdravým rozumom a logikou a nie sú vedecky podložené.


Záleží na hmotnosti postroja pre psa?

Ak sa zamyslíme nad tým, z čoho sú vyrobené postroje pre psov, alebo ako dlho ich náš pes nosí, rýchlo si uvedomíme, že hmotnosť postroja pre psa je druhoradá záležitosť. Postroj pre šteniatko vážiace pár kíl už nikdy nebude vyrobený z dnešných moderných materiálov, ktoré sú pre psa neznesiteľne ťažké. Dôležité však je, aby postroj dobre sedel a aby použité materiály, ktoré prichádzajú do kontaktu so srsťou nášho miláčika, boli čo najkvalitnejšie. Dôležité je, aby bola podšívka mäkká a ramienka príjemné na dotyk. Najlepšie je, ak materiály majú certifikáciu produktu, ktorá je akceptovaná aj pre ľudské oblečenie.


Mal by byť postroj pre psa vegánsky alebo organický?

Vždy by sme mali mať na pamäti, že základnou úlohou a účelom psieho postroja je udržať nášho psa a zastaviť ho. Ak vyššie uvedené výrazy tvoria kostru reklamného textu postroja, môžeme právom tušiť, že cieľom je presvedčiť zákazníkov, ktorí dbajú na zdravie. Pri takto ponúkaných produktoch treba ešte dôkladnejšie sledovať technické vlastnosti produktu a pri najmenšom podozrení na trvanlivosť sa oplatí poobzerať sa po inom produkte. Napríklad produktová kampaň, ktorá zmieša biologicky rozložiteľný materiál, ako sú zvyšky pomletého ovocia, s plastom a premení ho na nerozložiteľný materiál, ide proti všetkej logike. Vegánsky postroj pre psov je teraz plastový a s prihliadnutím na používanie chemikálií pri veľkovýrobe ovocia už nie je nutne tou najlepšou voľbou.


Mal by byť postroj pre psa vyrobený z recyklovaného materiálu?

Recyklovaný materiál neznamená, že je vo svojej podstate ekologický alebo zdravý pre nášho psa. V prípade produktov z Ďalekého východu, ktoré zaplavujú trh, je beznádejné zistiť, že kúpou vlastne podporujeme environmentálne uvedomelé smerovanie. Nosnosť a odolnosť 100% recyklovaných materiálov sa málokedy približuje výrobkom vyrobeným z bežných surovín. Ak má značka výrobu vo vlastných rukách a pod kontrolou, potom existuje šanca, že recyklované materiály budú zakomponované do postroja pre psa v takom rozsahu a spôsobom, ktorý je prípustný.


Pes na prechádzke v postroji IDC POWER

Je voľný postroj pre psa najlepší?

Stránky „odborníkov“, ktoré sa množia na platformách sociálnych médií, prezentujú určité typy výstuh ako obmedzujúce pohyb a dokonca vyslovene škodlivé pre zdravie. Medzitým niektoré značky postrojov pre psov vo svojich reklamných textoch zdôrazňujú, že najdôležitejšou výhodou postrojov používaných na každodenné prechádzky je zabezpečenie slobody pohybu. Každodenná rutina venčenia psov zároveň vyžaduje, aby sme v prípade potreby mohli svojho miláčika bezpečne viesť, zastaviť a držať. Súčasťou objasňovania informačného chaosu je aj to, že by sme si nemali zamieňať požiadavky psích postrojov na beh či ťahanie psích športov s požiadavkami, ktoré vznikajú pri každodenných prechádzkach.

Dlhé prevedenie postroja určeného na behanie, predlžujúceho sa smerom k zadným nohám psa, neumožňuje bezpečné vedenie psa na vodítku v meste. Kratší typ postroja, ktorý leží vo výške kohútika psa, je v zásade vhodný na každodenné prechádzky a na ovládanie psa v neočakávaných situáciách. Všetky odborné štúdie skúmajúce vlastnosti postrojov, ktoré obmedzujú slobodu pohybu, dospeli k záveru, že jedinečná štruktúra rôznych plemien psov, ich potreba cvičenia a ich zvyk určujú, ktorý postroj je najvhodnejší.


Pes v lese v postroji IDC LONGWALK

Napríklad test Britskej univerzity veterinárnych vied usúdil, že postroje v tvare Y sú prísnejšie ako postroje I. Zistil, že všetky druhy postrojov môžu do istej miery obmedzovať slobodu pohybu, ale táto obmedzujúca schopnosť nie je v skutočnosti relevantná. Prečo teda toľko vyšetrujeme?

Faktom však je, že pri každodenných prechádzkach je vhodné používať postroje, ktoré sú pohodlné pre krk a dýchanie, no zároveň poskytujú primeranú kontrolu. Ak pes v postroji "pláva", treba okamžite zasiahnuť a skontrolovať nastavenie a veľkosť postroja. Dá sa predpokladať, že maximálny komfort dokáže poskytnúť postroj pre psa, ktorý sa dokáže prispôsobiť a zmeniť každému pohybu psa.


Môže byť pri chôdzi dôležité tlmenie vibrácií a sledovanie pohybu?

Ohybné vodítka, ktoré sú na trhu čoraz obľúbenejšie, poskytujú psom aj ľuďom zrozumiteľný komfort. Dôležité je však podotknúť, že je to určite na úkor bezpečnej premávky pri chôdzi v meste, stačí si len odmyslieť čakanie na priechode pre chodcov. Začlenenie kontrolovateľného stupňa flexibility do zariadení na venčenie psov je oveľa uvedomelejším smerom vývoja produktu.

Neúmyselné vibrácie zasahujúce psa pri chôdzi na vodítku tiež nie sú nevyhnutne dobré, najmä pre staršieho alebo dokonca bojazlivého psa. Skúmanie účinkov flexibilných postrojov pre psov, ktoré sledujú každý pohyb psa, je úlohou budúcnosti.




94 views0 comments

Comments


bottom of page